ZdolnyFacio

Świąteczny piernik z kremem śliwkowo-rumowym pijana śliwka.

Ho Ho Ho z tej strony ZdolnyFacio, przedstawiam Wam przedświąteczny odcinek, w którym pokaże jak przygotować przepysznego świątecznego piernika przełożonego kremem śliwkowo-rumowym. Polecam.

Składniki (forma o średnicy 25 cm):

Piernik

  • 3 jaja
  • 3/4 słoiczka powideł śliwkowych (słoiczek 280 g)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2  szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 opakowania przyprawy do piernika

Krem z nutellą i śliwkami:

  • 120 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 200 g nutelli, w temperaturze pokojowej
  • 75 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 250 g suszonych śliwek wcześniej nasączonych w rumie (100 ml)

Ponadto:

  • 1/4 słoiczka powideł śliwkowych (pozostała część  z 280 g słoiczka)

Polewa czekoladowa:

  • 200 g pokruszonej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki 30 lub 36%

Pierniki do dekoracji

Linki do kanałów ZdolnyFacio

http://zdolnyfacio.pl

https://www.facebook.com/ZdolnyFacio/

https://www.instagram.com/zdolnyfacio/

https://www.youtube.com/channel/UCEbQZ8waloWMj4epGws0Etw

 

 

 

 

Dodaj komentarz