Ho Ho Ho z tej strony ZdolnyFacio, przedstawiam Wam przedświąteczny odcinek, w którym pokaże jak przygotować przepysznego świątecznego piernika przełożonego kremem śliwkowo-rumowym. Polecam.
Składniki (forma o średnicy 25 cm):
Piernik
- 3 jaja
- 3/4 słoiczka powideł śliwkowych (słoiczek 280 g)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- 1/2 opakowania przyprawy do piernika
Krem z nutellą i śliwkami:
- 120 g masła, w temperaturze pokojowej
- 200 g nutelli, w temperaturze pokojowej
- 75 g serka mascarpone, schłodzonego
- 250 g suszonych śliwek wcześniej nasączonych w rumie (100 ml)
Ponadto:
- 1/4 słoiczka powideł śliwkowych (pozostała część z 280 g słoiczka)
Polewa czekoladowa:
- 200 g pokruszonej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
Pierniki do dekoracji
Linki do kanałów ZdolnyFacio
https://www.facebook.com/ZdolnyFacio/
https://www.instagram.com/zdolnyfacio/
https://www.youtube.com/channel/UCEbQZ8waloWMj4epGws0Etw